QEEG

In samenwerking met het Neuro Psychotherapeutisch Centrum 
van P&P Consult.
Dankzij scholing vanuit de Radboud Universiteit te Nijmegen hebben ze een bijzondere expertise opgebouwd wat betreft EEG’s en qEEG’s. Op afpraak doen zij ook deze tests in Ankerpunt.

 

Betekenis

EEG betekent: Electro Encephalo Gram; we meten de sterkte van de werking van de hersenen

qEEG betekent: quantitative Electro Encephalo Gram; we maken een EEG en met de gegevens voeren we allerhande berekeningen uit

 

Screening

Honderden kinderen, jongeren en volwassenen werden door ons, in het kader van diagnostisch onderzoek, gescreend middels een EEG of qEEG. De meest diverse pathologieën zijn dan ook ‘leesbaar‘ door de afname van een EEG of qEEG, aangezien bepaalde zones in de hersenen instaan voor bepaalde functies. We meten niet alleen de sterkte, de spanning in microvolt (µV) van de verschillende hersenfrequenties (hersengolven), maar maken tevens een aantal wetenschappelijke berekeningen (waaronder ratio’s en power ratio’s) van de verschillende amplitudes in microvolt (µV) en dit over de verschillende frequentiebanden (delta, theta, alpha, SMR, beta 1, beta 2, gamma).

Een qEEG is volledig pijnloos en duurt ongeveer 45 minuten. Het wordt bij voorkeur in de voormiddag afgenomen waarbij de patiënt vrij is van stimulerende producten (koffie, thee, cola, energiedranken, drugs, stimulerende medicatie,…). Er worden enkele elektroden (sensoren) aangebracht op de hoofdhuid, middels een speciaal kapje en een beetje geleidingsgel. Op elke oorlel wordt een referentie-elektrode aangebracht middels een kleefbandje of een knijpertje. Ook hier wordt geleidingsgel aangebracht. Achter het oor, op het mastoïdbeen, wordt een aardingselektrode gekleefd. Tijdens de afname kunnen de actieve elektroden worden verplaatst om andere locaties te meten. Het qEEG toestel zendt de hersenactiviteit draadloos naar de computer waar alle signalen worden geregistreerd zodat ze, na de afname, kunnen worden verwerkt door de neurotherapeut. Tijdens de afname kan worden gevraagd om een concentratieoefening te maken of om de ogen even te sluiten.

Verschillende pathologieën zijn, middels een qEEG, duidelijk zichtbaar, wat een belangrijke meerwaarde betekent in het diagnostisch proces. Zo zien we bv. depressies (onderactivatie over de anterior temporale locatie F7 en frontale locatie F3), aandacht- en concentratiestoornissen (verhoogde theta/beta ratio over de prefrontale cortex en de vertex Cz) met of zonder hyperactiviteit (verhoogde theta/beta ratio over de linker centrale locatie C3), asymmetrieën tussen de beide hemisferen (NLD, DCD,…), dyslexie (onderactivatie in de zone Brocka en Wernicke) en andere ontwikkelingsstoornissen, duidelijk middels een qEEG. Indien na een volledig diagnostisch proces en consultatie met onze psychiater, toch wordt overgegaan tot medicamenteuze ondersteuning, kan de werking ervan, opgevolgd worden middels controle qEEG’s.