Oplossingsgericht omgaan met moeilijk te begrijpen gedrag bij kinderen en jongeren

 

Klik hier om je in te schrijven!

Spreker Marleen Jans

De gastvrouw ontvangt je in onze gezellige huiskamer met een hapje en een drankje. In een klein en veilig groepje zoomen we in op ieders vragen. De deelnemers bepalen zelf het verloop en de inhoud over een bepaald thema. Marleen coördineert en geeft achterliggende uitleg en voorbeelden a.d.h.v.e. powerpoint.

Moeilijk gedrag op school of thuis?

We krijgen er allemaal wel eens mee te maken: kinderen die vaak negatieve aandacht zoeken, snel boos zijn, de anderen kwetsen, weinig empathie lijken te tonen, overbewegelijk zijn, tegendraads, … Wat te doen? Straffen? Belonen? Niets schijnt te helpen . Ouders, leerkrachten, zorgverleners zitten hier met heel wat vragen. Ofwel herkennen ze het gedrag van het kind en zoeken ze bezorgd antwoorden. Soms herkennen ouders hun kind helemaal niet in het verhaal van de leerkracht. Moeilijk gedrag in school en een rustig kind thuis, of net omgekeerd. Het kan. Maar hoe komt dat? En hoe lossen we dat op?

Vaak blijken kinderen met hun gedrag ons iets te willen vertellen. Het zijn kampioenen in het gebruiken van handige camouflagetechnieken om niet te laten zien wat ze echt denken en voelen. Aan ons om dit te achterhalen en hen zo weer vlot te trekken.

 

Het unieke van de Ankerpunt Methode

1. Interactionele benadering

—Een kind dat het moeilijk heeft op school, zal zich doorgaans ook minder goed in zijn vel voelen.
—Een kind dat slecht in zijn vel zit, kan zich ook minder concentreren op de leerstof en zal ook slechter gaan presteren.
=> leren en gedrag zijn eigenlijk continue in wisselwerking
=> interactieketen: verschillende factoren beïnvloeden elkaar,

2. Moeilijk gedrag preventief, positief en oplossingsgericht aanpakken

Vertrekken vanuit welbevinden van het kind. Wat hebben we daarvoor nodig?
Hier zoeken we oplossingen bij ons zelf.

Wat als dit niet voldoende is?
-Verbindende communicatie: DVD principe
-Belonen – straffen
-Sorry doos
-Time out
-ALTIJD Herstelgericht


Oplossingsgericht werken begint dus met aandacht en begrip voor het kind.  In deze workshop onderzoeken we eerst wat mogelijke oorzaken zijn van moeilijk gedrag en wat er mee te doen. Daarnaast ontdekken we heel wat bruikbare tips en tools om beter om te gaan met storend gedrag thuis of op school.

 

Meer info secretariaat@ankerpunt.be of 0497/746899

             
 

 

Info
Datum: 
vrijdag 11 oktober 2019, 13:30
Plaats: 
Ankerpunt
Oud-Heverleestraat 62
3001 Leuven

Doelgroep:

Prijs: 
60 euro
Kom je met twee dan betaalt de tweede slechts 50 euro
Ben je lid van Ankerpunt vzw, dan betaal je 50 euro
Opgepast, kortingen niet cummuleerbaar
Inschrijvingswijze: 

Je inschrijving is in orde na het doorsturen van het inschrijvingsformulier en na betaling. Gelieve het correcte bedrag te storten op BE64 7350 5110 6052 met vermelding van je naam, de naam van de cursus en aanvangsdatum.