In je kracht als leerkracht

 

In deze  vernieuwende cursus over lesgeven en samenwerken ontdekken we hoe we met  onze emotionele intelligentie in kunnen zetten als kracht in onze communicatie met leerlingen, ouders, collega's, directie, zorgverleners, ... en coachend  te werk  kunnen gaan. De cursus biedt heel wat praktijkideeën, tips en handige handvatten ook is er de  mogelijkheid  het geleerde  in te oefenen en bij te sturen o.l.v. de coach. Er wordt ook dieper ingegaan op het M-decreet, vernieuwingen in het onderwijs en onderwijs met een warm hart. Inschrijven op lijst geïnteresseerden.

 

In je kracht als leerkracht

 

Deze cursus helpt je om je als leraar/docent/zorgverlener verder te bekwamen in dat wat jou nu al die goede leerkracht maakt. Het is een ondersteuning om de uitdagingen van vandaag en morgen met succes aan te gaan.

Doel

Hoe voorkom je stress en burn-out? Hoe knoop je een goed contact aan met je leerlingen, de ouders, je directie, je collega’s…? Hoe help je jongeren efficiënt te leren en tegelijk wel in hun vel te voelen? Hoe help je jezelf optimaal voor de klas te staan? Hoe omgaan met agressief gedrag? Hoe constructief communiceren met ouders? Hoe verder met het M-decreet? Samen voor de klas? Hoe kan je op een fijne en efficiënte manier op elkaar inspelen? ...

Emotionele intelligentie

Of het nu aan een lagere school, middelbaar, hogeschool, unief of wat dan ook is, lesgeven met emotionele intelligentie stelt ons overal voor dezelfde uitdagingen en wordt onze emotionele intelligentie meer dan ooit een onontbeerlijke troef. Immers kennisoverdracht is al lang niet meer het enige belangrijke criterium in de onderwijscontext. Ervarend leren, zelfreflectie, focus op competenties... het zijn maar enkele van de kernwoorden van hedendaags onderwijs.

De leraar/docent van vandaag is coach, begeleider, motivator én een expert met een hart voor z’n vak. Geen eenvoudige taak. Doel van deze cursus is dan ook handige tips en tools aan te reiken om deze taken efficiënt toe te passen en te combineren

Een op de praktijk gerichte methode

In deze vernieuwende cursus over lesgeven en samenwerken, ontdekken we hoe onze emotionele intelligentie de kracht wordt in onze communicatie met leerlingen, ouders, collega's, directie, zorgverleners, ... Hoe we coachend te werk kunnen gaan. De cursus biedt heel wat praktijkideeën, tips en handige handvatten over communicatie en persoonlijke groei.

Niet één moment maar een reeks

De cursusreeks gaat door op verschillende momenten. Dat kunnen avondreeksen zijn of dagcursussen, gespreid over verschillende weken of maanden. Zo kan  het geleerde ook daadwerkelijk ingeoefend worden, eerst binnen een veilig kader van een beperkt groepje deelnemers o.l.v. de coach. Daarna is het aan jullie om de opgedane kennis en vaardigheden toe te passen in praktijk. In de volgende les wordt dit opnieuw geëvalueerd en bijgestuurd o.l.v. de coach. Zo wordt dit een praktische cursus die blijft beklijven ook na de cursus periode, zowel binnen de werkcontext als in je privéleven.

Jouw inbreng

Deze cursus biedt ook ruimte voor jouw specifieke vragen en noden. Zo kan je deze specifieke nieuwe kennis en vaardigheden vol zelfvertrouwen toepassen in jouw eigen omgeving.

Kleine groepjes

Juist omdat we op maat willen werken, organiseren we deze workshop in kleine groepjes. Zo kunnen we de noden van iedereen aan bod laten komen en samen nadenken over concrete aanpak.

Methodieken

In deze cursus werken we zoals gewoonlijk integratief: we halen het beste uit heel wat methodieken: oplossingsgericht onderwijzen in combinatie met NLP, cognitieve gedragstherapie, mindfullness, creatieve therapie, rollenspelen,  HGD, … en natuurlijk jouw eigen ervaring en professionaliteit.

Thema’s die o.a. aan bod komen

 • Emotionele intelligentie
 • Inzicht in je eigen relationele kwaliteiten
 • Communicatievaardigheden
 • Met een goed gevoel voor de klas!
 • Co-teaching
 • Jezelf positioneren in het team
 • Flexibel en doelgericht omgaan met de vele verschillende petjes van de leerkracht
 • Weerbaarheid, in je kracht  staan, respect geven en krijgen
 • Ontspannen voor de klas staan, zelfzorg, zorgen voor anderen
 • Hoe je zelf meester bent over je onbewuste en een invloed hebt op eigen gedachten, gedrag, gevoelens.
 • Hoe je zelf een negatief patroon kan ombuigen naar een positief.
 • Hoe en waarom je collega op deze manier reageert.
 • Hoe het ene gedrag een antwoord is op het andere
 • Wat is ‘gewenst’ gedrag en wat houdt ongewenst gedrag in stand.
 • Hoe afstand en rivaliteit ombuigen naar contact en constructief samenwerken
 • Omgaan met moeilijk gedrag in de klas
 • Omgaan met agressie
 • Kansen in het M-decreet
 • Jouw vragen en inbreng
 • ...

Doelgroep

Leerkrachten, zorgcoördinatoren, directies, CLB begeleiders, GON, externe hulpverleners en iedereen die met het onderwijs te maken heeft. Indien er interesse is vanuit één specifieke ambt kan voor hen op vraag en op maat deze cursus ingericht worden. 
 

Praktisch

Wanneer?

De cursus wordt regelmatig georganiseerd. Neem alvast een kijkje op onze kalender of laat ons je interesse weten via het contactformulier. Dan brengen we jou als eerste op de hoogte wanneer er een nieuwe reeks opstart. Wanneer er voldoende interesse is, kan er een reeks sneller opgestart worden.

Een vervolg op de cursus is steeds mogelijk.

De cursus kan ook (eventueel in een verkorte versie) aangevraagd worden door scholen.

Waar?
Ankerpunt: Oud - Heverleestraat 62 3001 Heverlee
We komen ook naar de school

Meer info via 0497/746899 of info@ankerpunt.be
Inschrijven op lijst van geïnteresseerden