Het geheim van het tienerbrein

Tieners een boeiend, maar raadselachtig verhaal!

Huiskamerworkshop in Ankerpunt 07 mei 2019 om 19.30

Onze tieners, wat lijken ze uiterlijk al zo volwassen. Ze kunnen ook zo verrassend wijs uit de hoek komen. Hoe verklaar je dan dat 'emotionele jojo' brein? Hun wisselende stemmingen en dat onbegrijpelijke risicovol of onlogisch gedrag?  Hun ouders en broers of zussen zijn absoluut de meest irritante wezens op aarde. Het zijn creatieve experten in uitvluchten zoeken. Ze zijn van mening dat ouders en opvoeder  zeuren wanneer hun 'ik-doe-het-straks-wel' brein overactief is!

Alhoewel wetenschappers nog wel even hun handen vol hebben met het doorgronden van het tienerbrein, hebben ze toch al heel wat baanbrekend werk verricht. Vanuit deze recente ontwikkelingen in de neurowetenschappen proberen we het gedrag van pubers en adolescenten te verklaren. 

Wij bekijken in deze interactieve lezing alvast de gevolgen van de ontwikkelingen in het tienerbrein op het gedrag van onze jongeren. Zo kunnen we hen beter begrijpen en kan onze communicatie hier positief op afgestemd worden. Hoe zorgen we ervoor dat het niet escaleert en hoe kunnen we terug in herstel en verbinding gaan. We vergeten daarnaast ook niet dat zelfzorg voor ouders en opvoeders heel belangrijk is. Je valt van je voetstuk. Alhoewel onze jongeren vooral schatten zijn met een gouden hart, kan het gedrag van pubers soms erg kwetsend zijn, of je met een gevoel van machteloosheid en schaamte achterlaten. Hoe pakken we dit positief aan?

De lezing wordt geïllustreerd aan de hand van een aantal leuke filmpjes met sketches over de vele uitdagingen in een puberleven, gespeeld door jongeren zelf.

 

Onderwerpen die o.a. aanbod komen

 • Hoe werkt het tienerbrein?
 • Wat mogen we van onze tieners verwachten?
 • Sociaal – emotioneel
 • Cognitief
 • Hoe positief communiceren met tieners?
 • Welke uitdagingen kunnen hen stimuleren?
 • Welke verantwoordelijkheden mogen we ze geven?
 • Hoe kunnen we jongeren op school optimaal begeleiden?
 • Hoe kunnen we jongeren thuis optimaal ondersteunen
 • Wat mogen we van de vriendenkring verwachten?
 • Hoe stimuleren en accentueren we hun eigen passies en talenten?
 • En natuurlijk jullie eigen vragen!
   

Voor wie?

Tijdens deze interactieve sessie worden er veel voorbeelden en praktische tips gegeven, zowel voor leerkrachten, zorgbegeleiders, ouders als voor de tieners zelf. De inhoud van dit verhaal wordt steeds interactief afgestemd op het doelpubliek en hun vragen. Vragen kunnen op voorhand doorgestuurd worden of tijdens de infoavond zelf gesteld worden.

Meer info: secretariaat@ankerpunt.be  of GSM 0497/746899

Reactie directeur van een secundair onderwijs:

"Bedankt Marleen voor deze boeiende en interactieve infoavond. De reacties achteraf waren zeer lovend!"

Reactie van ouders en leerkrachten:

"Ik vond jouw persoonlijke en enthousiaste manier om de verhalen rond pubers te brengen heel natuurlijk, authentiek en aanstekelijk! De boodschap om meer vertrouwen en ook meer geduld te hebben met onze pubers heeft wel ingang bij me gevonden en ik merk naar mijn dochter toe (ze is nu nog 'maar' 12, maar kan soms naar mijn gevoel nogal brutaal uit de hoek komen) dat ik meer mildheid ervaar, en ook de focus op de positieve momenten!!! Daarom echt een welgemeende dankjewel!!!"

"De aanraking van de wetenschappelijke achtergrond vond ik heel interessant. Ik had hier al rond gelezen en wil me er nog meer in verdiepen maar vond het wel al een mooie extra manier om ernaar te kijken."

"Ik vond de filmpjes tussendoor super!!! Echt een leuke manier om een punt duidelijk te maken"

 

Info
Datum: 
dinsdag 07 mei 2019, 19:30
Plaats: 
Ankerpunt
Oud-Heverleestraat 62
3001 Leuven

Doelgroep:

Prijs: 
60 euro. Betalen kan met KMO vouchers.
Kom je met twee, dan betaalt de tweede 50 euro.
50 euro voor leden van Ankerpunt VZW
Deze activiteit doet mee aan de Uitpas
Kortingen niet cumuleerbaar
Inschrijvingswijze: 

Je inschrijving is in orde na het doorsturen van het inschrijvingsformulier en na betaling. Gelieve het correcte bedrag te storten op BE64 7350 5110 6052 met vermelding van je naam, de naam van de cursus en aanvangsdatum.