In de bres bij examenstress - Kinderen en jongeren helpen bij studeren

Examenstress

Herkent u het ook? De examens komen eraan.  De examenkoorts stijgt. Iedereen loopt op de tipjes van zijn tenen. De stress woont weer even in het huis. Conflictjes of emotionele situaties zijn nooit veraf. Je probeert je 'student' te vertroetelen en toch loopt het ergens mis. Je wilt je zoon of dochter zo goed mogelijk helpen, maar het verloopt toch niet naar wens. Wat is de oorzaak?

Je maakt je zorgen: studeert je kind wel efficiënt?  Heeft je kind faalangst? Heeft je kind leer - of ontwikkelingsstoornissen?  Is de motivatie zoek?

Hoe kunnen wij voor onze kinderen in de bres springen tijdens en voor de examens en hoe kunnen we onze kinderen zo adequaat mogelijk ondersteunen? Waar kunnen we best rekening mee houden? 

Tijdens deze interactieve workshop  kunnen ouders hun eigen zorgen en vragen aankaarten.  We werken  enerzijds rond 'leren leren', maar zeker ook rond 'je wel in je vel' voelen.  Want welbevinden is de basis van alle groei en ontplooiing. 

We gaan in op veelvoorkomende vragen als:

Hoe krijg ik mijn kind aan het studeren? Hoe lang mag een studiemoment duren en waarom? Hoe lang neemt mijn kind best pauze? Wat doet mijn kind best tijdens de pauze?  Hoe krijg ik mijn kind hiervoor gemotiveerd? Wat met het gebruik van de multimedia? Hoe kan ik afleiders vermijden? Moet ik heel de tijd naast mijn kind blijven zitten? Wat mag ik verlangen van mijn kind? Hoe breng ik structuur en regelmaat aan?  Hoe werken de hersenen in functie van studeren? Hoe spelen we hier best het meest efficiënt op in? Wat is het nut van de titeltjes in een cursus? Hoe merk ik dat mijn kind faalangst of prestatieangst heeft? Hoe kan ik het daar het best in ondersteunen? Hoe vermijd ik conflicten? Wat eet mijn kind best tijdens de examens?  Mag ik de school hierin betrekken? Wat vraag ik aan de leerkrachten? Welke ondersteuning mag mijn kind verwachten op school,  Wat met de hobby's tijdens de examens?.... 

Samen gaan we op zoek hoe we kunnen anticiperen op examenstress en bespreken we  handige tips  en trics en mogelijke oplossingen  om samen als gezin met succes door deze spannende  periode te komen. 

Een greep uit het aanbod: 

 • Wat zijn de verschillende noodzakelijke stappen van studeren?
 • Werking en ontwikkeling van het brein en impact ervan op studeren.
 • Planningen maken en opvolgen.
 • Belang van pauzes.
 • Leerstrategie, efficiënt invullen van het studiemoment, nut van herhalend studeren.
 • Belang van de titeltjes, valkuilen bij samenvattingen, maken van mindmaps.
 • Lezen van de opdracht, begrijpend studeren.
 • Wat met multimedia?
 • Hoe stress, faalangst voorkomen of overwinnen, focussen, concentratie.
 • Straffen of beloning.
 • Zelfzorg, voeding, nachtrust, wel in je vel.
 • Examen voorbereiden, hoe examens afleggen
 • Vakspecifieke tips, ...

Op maat van de doelgroep

De activiteiten kunnen op vraag inhoudelijk op maat worden aangepast, afhankelijk ook van de doelgroep: leerlringen, ouders, leerkrachten, zorg, ...
Je kan een inititiatie cursus vragen, of verdieping.

Deze workshop wordt regelmatig georganiseerd op locatie Ankerpunt. De workshop kan ook door (ouder) verenigingen of  scholen aangevraagd worden.  Deze lezing is zowel voor ouders van de lagere school, secundair onderwijs als hoger onderwijs. Op vraag kan er toegespitst worden op een specifieke  leeftijdsgroep.